17.09.2021

8 nasvetov za prvo vožnjo kombija

8 nasvetov za prvo vožnjo kombija
Vožnja s kombijem se lahko zdi precej zastrašujoča, skrbi pa se bodo verjetno povečale glede na velikost kombija. S pravo pripravo pa je lahko sesti za volan kombija tako enostavno kot vožnja s kolesom.

Videti je bolj strašno, kot je v resnici
Ste imeli priložnost prvič voziti kombi? To je lahko zelo razburljivo, kajne? Lahko je tudi malo strašljivo. Z našo pomočjo pa boste videli, da je lahko vožnja kombija tako enostavna kot vožnja s kolesom. S štirimi kolesi. In motor. Preberite naših najboljših osem nasvetov za varno potovanje.

1. Dovoljenja in licence
Preden sploh razmišljate o vožnji kombija, se morate prepričati, da imate to zakonsko dovoljenje. Standardna vozniška dovoljenja omogočajo vožnjo kombija do določene teže in z določenim številom potnikov v vozilu. Preverite svoje vozniško dovoljenje, da vidite, ali je kombi, ki ga želite voziti, zajet, saj večji, težji kombiji zahtevajo dodatne kvalifikacije, preden lahko sedete za volan. In ko ste že pri tem, se prepričajte, da ste polno zavarovani.

2. Drugačen pogled na cesto
Takoj, ko sedeš na voznikov sedež kombija, so stvari drugačne. Vaša izhodiščna točka bo verjetno višja od običajne, položaj sedenja bo drugačen in manjkalo vam bo srednje ogledalo. Vzemite si čas, da se seznanite s kabino in pogledi, ki jih imate, ko gledate ven, pri čemer se zavedajte, kje so vaše mrtve kote.

3. Spoznavanje notranjosti
Ko obvladate zorne točke, je čas, da postavite svoj sedež v nastavitev, ki vam ustreza. Preverite, ali lahko spremenite tudi položaj volana, tako da ga premikate gor in dol ali naprej in nazaj, kot se vam zdi primerno. Ugotovite, kje je prestavna ročica, nato pa se seznanite z vsemi kontrolami, ki jih morda potrebujete ali ne. Morda ni temno ali deževno, ko se odpravite na pot, vendar je dobro vedeti, kako prižgati luči in brisalce, če se znoči ali začne deževati. Preverite, kako vklopite ventilatorje za udobje in odmegljevanje, in bodite pozorni, kje so nameščeni krmilni elementi, kot so opozorilne luči in meglenke.

4. Mere vozila in navigacija v prostoru
Velikost je res pomembna, ko gre za vožnjo kombija. Zavedati se morate tudi, kako velik je vaš kombi glede na višino in širino. Misliš, da bi lahko pozabil? Zapišite mere na lepilni trak in ga po potrebi prilepite na armaturno ploščo – počutili se boste precej samozavestni, ko boste dosegli nizek most ali se boste morali prebiti skozi ozke ovire, ki jih najdete na različnih parkiriščih. Prav tako je dobro nastaviti ogledala tako, da imate dober pregled z vseh strani. To vključuje možnost pogleda navzdol na kolesa, kar pomeni, da lahko opazite vse nerodne stopnice, ki so lahko nižje od višine pasu.

5. Obremenitev in vpliv na vožnjo
Če prvič vozite kombi, je verjetno, da je to zato, ker najamete kombi za selitev. Ali pa prevažate kup stvari iz kakšnega drugega razloga. Če je tako, morate biti pametni pri nalaganju. Najtežje stvari položite na tla, enakomerno porazdelite težo, stvari po potrebi privežite in poskrbite, da bo vse čim bolj varno in stabilno. In ko začnete, ne pozabite, da bo težko. To bo vplivalo na vašo vodljivost in zaviranje, zato vozite temu primerno.

6. V prometu vozite previdno
Včasih se lahko med vožnjo počutite, kot da ste sredi stampeda. Ko je vaše vozilo torej veliko večje, kot ste vajeni, je pomembno, da se odzovete previdno. Počasi vožnje in povzročanja težav v prometu odsvetujemo, a ne bojte se biti zelo nežni pri pritiskanju stopalke za plin, še posebej na začetku. Tako ali tako nihče ne pričakuje, da bodo kombiji hitri.

7. Omejitve
Ali ste vedeli, da so omejitve hitrosti za tovorna vozila nižje kot za osebna vozila? Bodite pozorni na prometne znake in omejitve ter jih upoštevajte. Tako boste ostali varni, pa tudi na pravi strani zakona.

8. Ostanite mirni
Mirna in vljudna vožnja pomeni, da imate najboljše možnosti, da uživate v sproščenem potovanju brez nesreč. Bodite potrpežljivi z drugimi kolesarji in upajmo, da bodo tudi oni enaki z vami, ko se boste spopadli s svojim novim velikanom. Previdno se približujte ovinkom in križiščem, vedno pravočasno nakažite spremembo smeri in bodite vzor mirnega in zbranega voznika. Tako se lahko vaša izkušnja zdi veliko lažja in manj zastrašujoča, kot ste si predstavljali.

Ne glede na to, za kakšne potrebe in za kakšen čas potrebujete naše storitve, izberite in rezervirajte želeno vozilo takoj. Za dodatna vprašanja nas pokličite na +386 (0)31 443 539 ali nas kontaktirajte preko elektronske pošte info@furgorent.si.

Preverite ponudbo vozil na povezavi